2012. július 4., szerda

E-CAT: A JÖVŐ REMÉNYSÉGE



E-catlead


























Ha minden a tervek szerint halad, a titokzatos EnergyCatalyzor lehet az emberiség egyik legnagyobb találmánya. A szerkezet minimális külső energiából annak többszörösét állítja elő úgy, hogy közben nem bocsát ki semmilyen káros anyagot. És mindehhez nem kell más, csupán két, a Földön nagy mennyiségben fellelhető anyag: nikkel és víz.
Tavaly év vége felé rukkolt elő Andrea Rossi olasz fizikus az általa röviden E-cat névre keresztelt találmánnyal. A szerkezet fúziós reaktor, amely az atommagok egyesülésekor létrejövő energiatöbbletet hasznosítja. A Nap is ugyanezen az elven működik: a benne lévő hidrogént a magfúzió során héliummá alakítja. A különbség csupán annyi, hogy míg a Napban ez a folyamat hozzávetőlegesen 13-14 millió Celsius fokon megy végbe, addig Rossi találmánya ezt viszonylag alacsony hőmérsékleten teszi – ezért is hívják a dolgot hidegfúziónak. A felszabaduló energia mennyisége 400 watt befektetéssel hozzávetőlegesen 15 000 watt.
Már folyamatban van a kisméretű E-catek tervezése és gyártása, ami azt jelenti, hogy hamarosan az otthonokban is elérhetővé válhat ez a technológia. A rendszer üzemeltetése rendkívül olcsó, hiszen a működése csak minimális áramot igényel. Félévente kell utántölteni a szerkezetet nikkelporral, ami legrosszabb esetben is csak néhány ezer forintos tétel. Cserébe gyakorlatilag ingyen biztosítja a meleg vizet és a fűtést. A rendszer 1 gramm nikkelt olyan hatásfokkal tud felhasználni, amely 500 liter benzinből kinyerhető energiamennyiségnek felel meg.
Az E-cat még számos teszt előtt áll. Bizakodásra ad okot, hogy 2011 októberében, Bolognában sikerrel zárult egy kísérlet, amelynek során Rossi találmánya több mint 5 órán keresztül üzemelt. Mindeközben átlagosan 470 kilowatt energiát állított elő. A kísérletet több független szakértő is hitelesítette, ám a megrendelő kilétét egyelőre homály fedi. Rossi csak annyit árult el, hogy az Egyesült Államokból finanszírozzák.
Jelenleg a rendszer csak hő előállítására képes, de már fejlesztés alatt van az E-catek második generációja, amely elektromos áramot is képes lesz előállítani – akár az otthonokban, akár hatalmas, hidegfúziós erőművek formájában.
Lehetséges, hogy hamarosan eljön az idő, amikor végleg lezárul a fosszilis energiahordozók kora? Vagy csak egy újabb, lassú halálra ítélt találmány látott napvilágot?
A kísérletek többsége nagy nyilvánosság előtt zajlik, ami reményre ad okot. Nemsokára talán mi is profitálhatunk ebből az új, olcsó, környezetbarát technológiából, és elfelejthetjük a több számjegyű villany-, illetve gázszámlákat.